Filosofische perspectieven


Ieder les ontstaat uit de verschillen de filosofische perspectieven. Door middel van deze speelse kaders word de cursist zich bewust van hoe je van uit dit perspectief kunstuitingen kunst interpreteren.  Het kaarten systeem geeft mogelijkheden om verschillende verbindingen te maken van uit kunst, filosofie en gebeurtenissen. De kaders voor filosofische perspectieven  zijn,

·         Individuele expressie

Hier gaat het over de zoektocht naar je zelf. Wie ben je? En hoe uit je, je. Er word ingegaan op hoe kunstenaars deze vragen proberen te beantwoorden in hun werk. Hoe zij eigen gevoelens en emoties proberen te communiceren via beeld.

·         Wat is werkelijkheid

Hoe weten we nog wat echt is en wat niet. En willen we deze echtheid nog wel onder ogen komen? Hoe kunstenaars de werkelijkheid proberen grijpen en deze communiceren via beeld.




·         De Rechtvaardige samenleving

Wanneer is iets rechtvaardig? En hoe controleren we dat? De kunstenaar is kritisch en probeert problemen in onze maatschappij onder de aandacht te brengen door middel van beeld.

·         Wat is schoonheid/subliem

Het beeld is altijd verbonden geweest aan het idee van schoonheid. Hoe houd de kunstenaar de aandacht van de toeschouwer en wanneer voelt deze zich geraakt door wat hij ziet.



·         Wat is het hogere

Wanneer we iets kunst noemen veronderstellen we dat het een bepaalde waarde heeft. Hoe verhoud de kunstenaar zich ten opzichte van andere beeldende disciplines en waarom noemt hij zijn werk kunst?


Geen opmerkingen:

Een reactie posten